TYMIANEK eng. Thyme (Thymus vulgaris) 15ml
Tymianek (Thyme) o
tym olejku wzmiankuje się w jednym z najstarszych znanych zapisów
medycznych. Papirus z Eber ( datowany na XVI w przed Chrystusem ) ze
starożytnego Egiptu wymienia 877 receptur, przepisów oraz zaleceń
użycia olejku z Tymianku. Egipcjanie używali tego oleju do balsamowania
zwłok faraonów. Olejek z Tymianku został skatalogowany w „Dioskorides
De Materia Medica„ z Anno Domini 78 pierwszym cieszącym się dużym
autorytetem Europejskim Przewodniku Medycznym, który stał się
standardem zalecającym kuracje przy pomocy uznanych leczniczych roślin
przez ponad 1700 lat.
Tymianek był również wymieniany w „Medykamentach Hildegarda„ będących
kompilacja wczesnej Germańskiej medycyny napisana przez wielce
szanowanego Benedyktyńskiego zielarza Hildegarda z Bingen ( 1098 - 1179
).
Wskazania:
Wszelkie
choroby infekcyjne, np. bóle gardła, sercowo-naczyniowe, choroba
Alzheimera, zapalenie wątroby, olejek ten jest
używany do zwalczania bakterii wywołujących wąglika (anthrax), chroni
wątrobę
Zastosowanie:
Przeciwdziała
procesom starzenia, w niezwykle silny sposób zabija mikroby, jest
anty-grzybiczy, anty-wirusowy i anty-pasożytniczy, antyseptyczny, jest
bogaty w fenylopropanoidy, zawiera tymol, wzmacniający system
odpornościowy, wspomaga naturalne systemy obronne organizmu, silnie
odmładza organy wewnętrzne.
Jak stosować:
- Mieszamy 1 część olejku z 4
częściami olejku bazowego ( jeśli nie mamy to z
bardzo czystym i dobrym olejem warzywnym ) i
dajemy 1-2 krople na wybrane miejsca,
- Stosujemy na czakry oraz punkty Vita Flex,
- Rozpylamy w otoczeniu, w którym przebywamy,
- Używamy jako dietetyczny dodatek do pożywienia oraz stosujemy jako
doskonałą aromatyczna i niezwykle zdrową przyprawę do posiłków ( 1
krople po zakończeniu gotowania, czy smażenia ). Należy do najbardziej
popularnych przypraw w kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale nadaje się
do potraw tłustych i ciężkostrawnych, gęstych zup (grochowa, fasolowa,
ziemniaczana, kapuśniak) oraz sosów, poprawia smak pieczonej wołowiny,
drobiu, baraniny, dziczyzny oraz bigosu. Dodaje się do zup, surówek,
marynat i wędzonych mięs. Świetnie się komponuje z pizza serem i
warzywami.
Wpływ aromatu:
sama
jego nazwa oznacza, dzielny i bohaterski, tak więc nawet legiony
rzymskie używały go, aby wzmocnić odwagę w czasie słynnych kampanii
rzymskich, jego zapach jest niezwykle dobroczynny dla wszystkich
zmęczonych, czy też wyczerpanych chorobą. Pozwala im przezwyciężyć to
zmęczenie, wyczerpanie i osłabienie.
Uwagi:
Kobiety w ciąży użycie olejku powinny skonsultować z lekarzem.
Zawsze przed zastosowaniem na skórę - rozcieńczyć !
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
(ENG) Lemongrass has long
been used in Asian and Caribbean cooking due to its subtle lemony
flavor and aroma. It has been found to support healthy digestion, and
soothe aching muscles. For topical, aromatic or dietary use.